Dit keer vooral wat foto’s - Reisverslag uit Addis Abeba, Ethiopië van Rob en José Godfried en Henkelman - WaarBenJij.nu Dit keer vooral wat foto’s - Reisverslag uit Addis Abeba, Ethiopië van Rob en José Godfried en Henkelman - WaarBenJij.nu

Dit keer vooral wat foto’s

Blijf op de hoogte en volg Rob en José

09 December 2012 | Ethiopië, Addis Abeba

Met hier de uitleg.

De culturele middag op het College, in een week waarin alle middagen voor verschillende activiteiten waren gereserveerd, bestond uit een hoop amhaars gespeech, maar we hebben genoten van het Sekota dansen. De herders uit de bergen droegen hun traditionele pakje (zie onder) – de mannen in een spannend kort broekje – en doen dan met elkaar een soort baltsdans, waarbij ze met name heftig bewegen met de schouders, maar ook met heupen en bekken. Heel opwindend. Alleen op film… Het uploaden van een filmpje vraagt helaas te veel van de dongel . En de vrouwen doen dat ook, ook met elkaar dus. Met die jonge PABO studenten is dat prachtig krachtig en viriel! Vooral mannen gaan hier heel lichamelijk met elkaar om. Innig. De vrouwen zien veel fleuriger uit, de motieven zijn plaatsgebonden. De potten met boter gevuld, hebben riemen bezet met kauri’s (schelpen). Waar ze die vandaan halen weten we (nog) niet, een zee heeft Ethiopië niet. Misschien nog uit de tijd dat Eritrea deel van het land uitmaakte? Op één foto haalt het meisje boter uit de pot die ze in haar haar smeert.
Het pakje, met die knopen, is ontstaan uit een gokspel met steentjes. Eerst werden er steentjes gegooid en als die op een bepaalde manier vielen, had je gewonnen. Later werden dat houten en benen knopen en weer later van plastic. Ze werden op een bepaald moment op de jasjes en broeken genaaid als een soort teken van rijkdom, je had dan immers met gokken gewonnen. Weer later werd het een klederdracht. En dat is wat er nu van over is.

Een afschuwelijk ongeval nam het leven van één van de derde jaars studenten. Meer dan 100 mensen waren achter op een vrachtauto geladen; de chauffeur hield het niet en slingerde over de kop. Naast de dode nog 40 gewonden, waarvan 10 zwaar en 4 levensgevaarlijk….Ik kon wel mee huilen toen ik de vader en de moeder op hun uitbundige manier zag rouwen. Hoe anders is zo’n begrafenis hier: meteen de volgende dag en het halve dorp is erbij in een aanzwellende processie langs zijn huis en door de steegjes naar de kerk. Onderweg wordt zeven keer halt gehouden voor religieus gezang en gebed, de kist meegedragen; mannen en vrouwen weeklagen en dansen wiegelend heen en weer, foto’s van de jongen worden omhooggestoken, witte omslagdoeken worden rond de schouders en over het hoofd geslagen en dan weer met een weids gebaar open gevouwen om omhoog en vooruit te blikken onderwijl links en recht wiekend met de armen.
En zo meer dan twee uur lang. Hierna zal er ergens in de buurt van het ouderlijk huis een grote tent verschijnen waar gedurende zeven dagen iedereen met de familie kan komen rouwen.

Een eind voorbij Meskelo Cristos, de kerk die hier vijf km vandaan uit een rots is gehakt (zie een vorig blog)wonen in een dorp bovenop een heuvel met uitzicht over die kerk de bewoners van deze hutjes. De foto’s laten het interieur zien en het erf, en de mensen natuurlijk. De vrouw des huizes maakte nog even gauw het bed op voor de foto. De holle Baobob (zie eerder blog) was een ruimer onderkomen, maar het is onvoorstelbaar wat er allemaal in de hut is opgeslagen voor de winter/schaarse tijd.

Een uitstap naar een proefcentrum voor onderzoek naar aan de droge omstandigheden en specifieke grond aangepaste gewassen (voor betere oogstopbrengst en betere melk en vleesopbrengst van de geiten) leverde foto’s op van het wegen van een net bevallen geit en het dorsen van graan met koeien.

• 09 December 2012 - 16:35

Lilian :

Ja leuk jongens! Maar dan wel foto's toevoegen graag.
    Ben van Karin Anema: "Anders dan Afrika" aan het lezen. Kennen jullie het?
    XL

• 09 December 2012 - 18:17

Rob En José Godfried En Henkelman:

Jaja, het is hier wel Sekota!

• 09 December 2012 - 18:18

Rob En José Godfried En Henkelman:

Wij zien nu vooral halve foto's. Hopelijk komt alles bij de kijkertjes beter over....

• 10 December 2012 - 12:20

Marije:

Mooie foto's! Leuk te zien! En ik zie ze helemaal compleet volledig :-)

• 10 December 2012 - 13:32

Frans:

Alle foto's op mijn computer hoor wilt u ze hebben ik stuur ze wel op ?? geef maar een mailadres of vraag aan Rob en Jose.Trouwens Rob en Jose indringende foto's in deze tijd .groet Frans

• 12 December 2012 - 17:38

Marlene:

Hoi Rob en José,
    Wat een overweldigende ervaring moet dit wel niet zijn en ik heb nog niet eens alles gelezen.
    Blijf gezond en alvast een heel goed nieuw jaar.
    Lieve groet,
    Marlene

• 16 December 2012 - 15:43

Harry En Ria:

Na 2 weken hier de kou ontlopen te hebben (Gran Canaria; een aanrader vinden wij!) hebben we genoten van 2 afleveringen. Het verhaal overhygiene bezorgde me de rillingen over mijn lijf. Blijf in godsnaam gezond jongens. Anderzijds misschien bouwen jullie wel zo veel antistoffen op dat jullie niet kapot te krijgen zijn.
    Bij mij waren de foto's goed te bekijken. Toch best wel mooie mensen, vooral hun gezichten.
    Bij deze ook maar vast fijne kerstdagen, voorzover dat er van komt en een goed 2013. Kijken al weer uit naar de volgende aflevering.
    Lieve groeten en sterkte!
    Harry en Ria

• 17 December 2012 - 21:00

Meta:

Lieve Rob en Jose,

Wat een indrukwekkend verslag. De foto's vertellen een verhaal op zich. Twee foto's in het bijzonder maken veel indruk op mij. De eerste is de bewegende massa mensen in rouw, de tweede is de jongen met de koeien op het land.
    Hier nog even een laatste week werken en dan genieten van twee weken vakantie!
    Veel liefs, Meta

• 20 December 2012 - 14:43

Johan En Cisca:

Hoi Rob en Jose,

Prachtige foto's steeds weer. Dat wordt straks thuis een heel dik boek.
    Wat een triest verhaal van het ongeluk. Wel mooi om ook echt te mogen en kunnen rouwen.

De eerste sneeuw is gevallen, maar is ook al weer weg.

Liefs Johan en Cisca